zaterdag 25 januari 2014

Goed nieuws van fysiotherapie

Naar de fysiotherapeut
Donderdagmiddag ben ik naar mijn fysiotherapeut gegaan. Tot voor kort mocht de enkel niet gemanipuleerd worden, maar inmiddels kan dat wel weer. Sinds een dikke week kan ik regelmatig een stukje 'goed' lopen en ook nog zonder pijn. Binnenshuis en in mijn klaslokaal loop ik al vaak zonder stok. Het afwikkelen lukt me weer redelijk en ook op blote voeten lopen is niet meer zo moeilijk. Als ik pijn heb, dan is dat vaak bij de middenvoetsbeentjes of in de voetzool. Ik was benieuwd wat de fysiotherapeut daarvan zou zeggen en of hij tips had.

Het lopen
Hij heeft het lopen (zonder stok) gefilmd en daarop kon je zien dat ik al heel goed kan lopen. Ik heb een lichte afwijking van mijn voet naar binnen toe, maar die is niet ernstig. Als ik mijn hak neerzet, draaien de tenen vervolgens een beetje naar binnen. Je moet goed kijken om het te zien. De fysiotherapeut verwachtte niet dat dat problemen in knie of heup zal opleveren.
De voet is erg zwak in de zin dat de spiermassa flink is afgenomen. Als ik loop, zakken de middenvoetsbeentjes wat naar beneden, in plaats van dat spiermassa de beentjes steunen. Dit veroorzaakt de pijn in mijn wreef. In mul zand lopen op blote voeten kan helpen om de spiermassa te doen toenemen. Maar dat heb ik niet voorhanden, dus ik zal geduld moeten hebben.
De kuit is ook nog erg slap, maar door het klimmen zal die langzaamaan steeds sterker worden.

Geen blokkades meer
Verder heeft de fysiotherapeut de enkel onderzocht door er wat aan te draaien en te trekken. Het lijkt erop dat de blokkades die ik altijd had weg zijn. Hij voelde nog wel een kleine oneffenheid in het gewricht, maar verwaarloosbaar in vergelijking met de situatie van vóór de operatie. Wel zit er natuurlijk nog een stevige bewegingsbeperking in, en die zal ook niet verdwijnen, maar dat de blokkades weg zijn is al heel wat.

Lopen zonder stok?
Op termijn zal de enkel worden vastgezet, maar de fysiotherapeut gaf aan dat als ik ècht zo goed reageer op de behandeling, ik misschien wel een tijd zonder stok zal kunnen lopen. Ik durf het nog niet hardop te zeggen, het zou te mooi zijn om waar te zijn....

Nog niet uitontwikkeld
Ik ben nu pas halverwege het hele proces dat in gang is gezet door de Ilizarov-distractie. Dat betekent dat er wellicht nog meer verbetering kan optreden. Donderdagavond in de klimhal sprak ik toevallig de orthopedisch chirurg die me deze behandeling heeft geadviseerd (Bella van Dalen, Bergmankliniek) en zij zei dat er zelfs na 2 jaar nog 'spectaculaire verbetering' kan optreden. Dat zou natuurlijk helemaal mooi zijn!!1 opmerking:

  1. Ik ben superblij voor je dat je enkel zo vooruit is gegaan.:-)))
    Wie weet is er straks wel weer een nieuwe ontwikkeling.

    BeantwoordenVerwijderen