woensdag 19 november 2014

Laatste controle Ilizarv-enkeldistractie

Conclusie
Afgelopen vrijdag ben ik voor de laatste keer naar dr. van Roermund gegaan. Hij is de chirurg die de Ilizarov-enkeldistractie bij mij heeft toegepast. Hij werkt inmiddels niet meer in het UMC Utrecht, maar in Medisch Centrum Amstelveen. We kwamen allebei tot de conclusie dat de ingreep geslaagd is bij mij. Ik heb aanzienlijk minder vaak pijn en ook minder hevige pijn. En ik kan steeds vaker een stuk(je) zonder stok of krukken lopen.

Ontzien
Ik moet me wel ontzien - de enkel is nog steeds erg slecht in de zin dat er een blokkade in zit. Ik kan de voet niet goed spitsen en ook afwikkelen is een probleem. De botten in het enkelgewricht staan niet goed ten opzichte van elkaar en dat leidt automatisch tot ernstige slijtage van het beetje kraakbeen dat ik nog heb. Ik zal dus nog steeds hulpmiddelen als een stok of krukken gebruiken, maar de grote winst is dat ik nu niet alleen binnenshuis zonder stok loop, maar meestal ook op mijn werk en in de klimhal.
Buiten gebruik ik voor korte stukken een stok en voor langere stukken krukken. Heel lang kan ik overigens ook weer niet lopen. Ik ben laatst een dag met mijn vader door Rotterdam gaan 'lopen'- we hebben plekken bezocht waar we hebben gewoond of waar we vaak kwamen. Ik heb er de hele week nog pijnklachten van gehad... waarschijnlijk had ik beter op hakken kunnen lopen ipv op gympies - maar ik dacht dat ik het op gympen langer zou volhouden. Maar ja, afwikkelen is dan wel veel moeilijker. Het was overigens voornamelijk de scheenbeenpees die veel pijn deed - niet zozeer het gewricht. En het was de moeite waard, dus mij hoor je niet klagen!

Vervolg
We hebben afgesproken dat ik bij nieuwe of ernstige pijnklachten terug kom. Het is mogelijk om op termijn een nieuwe Ilizarov enkel-distractie toe te passen. En als het goed is, dan kan dat in Nederland. Op dit moment kan alleen dr. van Roermund deze techniek bij enkels toe passen, maar hij is sinds kort met pensioen bij het UMCU en hoe lang zal hij nog in Amstelveen werken? Als het goed is komen er in Amstelveen nieuwe artsen die het ook kunnen. Ik hoop dat het nog even duurt voor ik een nieuwe enkel-distractie nodig heb, maar als het me helpt om het vastzetten van de enkel te doen uitstellen - dan teken ik er voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten