zaterdag 22 maart 2014

Hippe steunkousen

Fysiotherapie
Afgelopen donderdag ben ik naar fysiotherapie gegaan. Er mag nu 'getrokken' worden aan het gewricht en dat betekent dat ik wat kan gaan doen aan het verschil in beweeglijkheid tussen beide enkels. Mijn linkerenkel zal altijd een bewegingsbeperking houden, maar het verschil tussen beide enkels is nu nog 15,5 cm terwijl het 11 cm was.
Dat meet je door je knie tegen de muur te zetten en dan te kijken hoeveer je je voet van de wand af kunt zetten, zonder je knie van de muur te halen. Mijn linkerknie kan ik niet eens tegen de muur krijgen (terwijl dat voor de operatie nog wel kon) en mijn rechtervoet kan ik juist heel ver van de muur afzetten.
De fysiotherapeut heeft de enkel wat losser gemaakt en ik ga er de komende maand nog een paar keer heen, Verder moet ik mijn achillespees oefenen. Die is nu nog erg stijf. Waarschijnlijk zal ik over een maand al veel meer kunnen met mijn linkervoet.

Steunkousen
Omdat ik nog veel vocht in mijn enkel en voet heb zitten, heeft de fysiotherapeut me speciale kousen aanbevolen: zogenaamde compressiekousen van het merk Herzog Medical. Volgens mij zijn het gewoon steunkousen, maar dan hipper. Hardlopers gebruiken ze bij blessures of ter voorkoming daarvan.
Volgens de verpakking is dit wat ze doen: "De Sport Compressiekous levert een relatief hoge druk en heeft een afnemend drukverloop vanaf enkel tot knie. Dit zorgt ervoor dat de bloedstroom vanuit het haarvatennetwerk richting het hart wordt geoptimaliseerd. Hierdoor worden de afvalstoffen van het verbrandingsproces sneller afgevoerd."

Ik heb ze gekocht bij een sportwinkel en het was een heel gedoe om ze aangemeten te krijgen. Ze meten van alles op aan je onderbeen en voet en vervolgens kijken ze in een tabel welke maat je dan nodig hebt. Ze hebben beide benen gemeten en het verschil is groot - dus de verkoper wist aanvankelijk niet welke maat het beste was.
Ik heb een maat verschil in mijn voeten sinds het ongeluk en ook de omvang van kuit en enkel is erg verschillend. Maar omdat ik de kousen maar voor 1 been nodig heb, maakt dat natuurlijk niet uit. Ik draag ze niet aan 2 benen (onder een broek of een dikke zwarte panty zie je daar niets). De maat is uiteindelijk bepaald op basis van mijn slechte been.

Ik moest ze vervolgens nog even passen. Daarvoor moest ik gaan zitten, want volgens de verkoper zou ik ervan gaan zweten?! Met veel ruk - en trekwerk hebben we de kous aangekregen. Wat een gedoe zeg - en het uitdoen was nog best pijnlijk. Het is handig om iemand bij de hand te hebben die helpt om ze uit te trekken...
De kousen zijn overigens niet goedkoop... voor 1 paar betaal je €50,-! Maar goed, ze zitten heerlijk en ze hebben echt effect bij mij, dus ik ben er blij mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten