zondag 22 juni 2008

Helling oplopen makkelijker met een vriend

Helling oogt minder steil met een vriendDoor onze redactie wetenschap (NRC)
Rotterdam, 17 juni. "(..) een helling oogt minder steil met een vriend naast je (..) is wetenschappelijk vastgesteld. Het voelt gemakkelijker om tegen een helling op te lopen met een intieme vriend. (..) Wie zich door vriendschap weet gesteund, voelt extra energie en ziet een minder steile helling.
Dat blijkt uit onderzoek van Britse en Amerikaanse psychologen (..). Ze benaderden mensen die alleen of met een vriend over een universiteitsterrein lopen, of ze lieten individuele wandelaars nadenken over een recente ontmoeting met een goede vriend, met iemand die hen ooit had teleurgesteld of met een willekeurig persoon.
Vervolgens brachten ze de wandelaars naar een helling van bijna 30 graden en vroegen hun te schatten (..) hoe steil die was. Wie een vriend bij zich had of aan een vriend had moeten denken, schatte de helling minder steil dan solowandelaars en mensen die niet aan een vriend hadden gedacht. Hoe langer de vriendschap duurde en hoe intiemer de vriendschap, des te groter dit effect. Zonder sociale steun is de wereld werkelijk moeilijker, aldus de psychologen."

Nou, de Biancograat in Zwitserland moet me dan dus wel lukken deze zomer. Ik ga met Pieter, Allard, Johan, Anneke, Harry en Ruben. Genoeg intieme en goede vrienden lijkt me zo.